Солища

 

 

 

 

 

 

Ако искате да се докоснете до духа на изминалите времена, да се събуждате сутрин от кукуригането на петлите, приветстващи слънцето, то идете в Солища – китно родопско селце,  сгушено в пазвите на планината. На юг от селото се открива красива гледка към първенеца на Родопите – величествения връх Голям Перелик/ 2191м /. На север селото лежи в скута на горския резерват Черночето, обрасъл с вековни дървета от черен бор. Намира се на 4 км от село Широка лъка, на 26 км от Смолян, на 24 км от Девин и Чепеларе и на 16 км от курорта Пампорово.

Една от неповторимите природни красоти на селото е 300-годишната защитена борова гора, която местните жители наричат гальовно Черночето- един от символите на селото.

Връх Турлата отдалеч прилича на купа сено, издигната пред село Солища сред обширните ливади на съседното село Стикъл.В началото на X век на самия връх е била съградена голяма крепост, чиито останки личат до днес.

Важна част от историята на селото е построяването на църквата „Света Неделя“ през 1892 Тя е една от най-красивите и големи църкви в района. Проект на камбанарията направил Филю Корбаджиев. Тя е построена през 1897 г. Висока е 15 м. Дарено е сребро, което е сложено в сместа при отливане на камбаната, затова бистрият ѝ звън отеква чак на връх Карлък и до съседните села.

 

 

 

 

 

 

 

В периода 1896-1900 година в село Солища работи като учител Екзарх Стефан I (със светско име Стоян Попгеоргиев Шоков).

Тук е вилата на първата жена летец в България – Мария Атанасова, за която село Солища е било мястото за връзка с Космоса и вилата на Никола Тодев и съпругата му, актрисата Златина Тодева,

За деня на Въздвижение на Светия Кръст Господен (Кръстовден) – 14 септември – през 2013 година на хълма над селото е издигнат десетметров железен кръст, който се озарява при залез слънце и се вижда от околните села Гела, Стикъл и Стойките.

Туристите посещаващи за пръв път Родопите остават очаровани от тучните ливади, изпъстрени с цветя и билки, величествените гори от смърч, ела и бор, осеяни с горски ягоди, малини и боровинки, чистия въдух,  искрящия от слънце сняг през зимата.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.